Centrul de Mediu si Sanatate, este implicat în activități de cercetare și dezvoltare, instruire și consultanță în domeniul mediului și sănătății muncii, igienei industriale, toxicologiei mediului și muncii.

În ultimii 20 de ani, CMS a fost implicat în proiecte naționale de cercetare, proiecte mari de cercetare multinaționale ale Uniunii Europene și, de asemenea, colaborează cu instituții de educație/cercetare din SUA. precum: Universitatea de Stat din New York, Școala de Sănătate Publică, Albany; Universitatea Yale, Școala de Sănătate Publică; Universitatea de Stat din Louisiana; ORD, Cincinnati USEPA.

Laboratorul CMS este echipat cu: AAS-uri cu cuptoare de grafit și sisteme de generare a hidrură, LC-ICP-MS, X-Ray Fluorescence, Headspace-FID, ECD-GC, GC-MS, UV-VIS, spectrometrie în infraroșu, instrumente de citire directă de la electrochimic la infraroșu și raze X, dozimetre de sunet și zgomot, instrumente de climat și microclimat, echipamente de prelevare de la pompe și pompe personale de monitorizare până la sonde izocinetice și dispozitive automate de prelevare de probe, împreună cu multe altele.